Keresés:
év bortermelője

Történetünk

teljes
levél
2016

Mészáros Pál az Év Bortermelője!

A 2015-ös jelölés után idén ismét az öt döntős közé került Mészáros Pál. A Magyar Bor Akadémia döntése alapján 2016-ban Mészáros Pál lett az Év Bortermelője! Ez év őszén nyerte el a Mészáros Borház a "Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka" díjat is, így a Pincészet igen sikeres évet tudhat maga mögött.

Bővebben

levél
2016

Challenge International Du Vin borversenyen, 2 aranyérem

2 arany- és 1 ezüstéremmel lett gazdagabb a Mészáros Borház
a legutóbbi  Challenge International Du Vin 2016 borversenyen.
Az évente megrendezésre kerülő eseményen számos nagyhírű borászat küzd meg az elismerésekért, így természetesen
a Mészáros Borház is képviseltette magát. A  Challenge Inter-
national Du Vin-t 1976 óta  rendezik meg Franciaországban...

Bővebben

levél
2014

Hotel Merops **** Mészáros és Merops Étterem megnyitása

2014 őszén nyitottuk meg hotelünket és éttermünket, ami borházunk szomszédságában található Szekszárdon belvárosában. Négycsillagos minőségben, különleges enteriőrrel, felkészült személyzettel, személyreszabott szolgáltatásokkal várjuk vendégeinket. Szállodánkban 22 szoba, wellness részleg és 150 fős rendezvényterem áll rendelkezésre. Exkluzív berendezésű a’la carte éttermünk és a kellemes hangulatú belső terasz kiváló helyszíne baráti, családi összejöveteleknek, romantikus vacsorának vagy üzleti megbeszélésnek. Éttermünkben megkóstolhatják borainkat, a folyamatosan megújuló étlapunkon pedig a helyi ízek mellettigazi ételkülönlegességeket is találnak.

Hotel
Étterem

levél
2012

Mészi Kadarka

Nekünk van a legnagyobb kadarka területünk a borvidéken, 12 hektár. Sokat tettünk a kadarkáért, klónokat telepítettünk. Jó kapcsolatban vagyunk a pécsi kutatóintézettel. 2 saját kadarkaklónunk is van, a Virághegyi és a Mészi Kadarka. Ezeknek a továbbfejlesztése, továbbszaporítása fontos célkitűzésünk. 2003-ban indítottuk el a Mészi Kadarka fajtaként történő bejegyzését, amit 2012-ben kaptunk meg.

2012

Az Év pincészete díj

A Mészáros Borházat választotta 2012-ben az Év Pincészetévé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége.

levél
2008

Bordeaux-i Aranyérem Merops Cuvée 2006

A Mészáros Borház a 2006-os Merops Cuvée-je aranyérmet kapott a bordeaux-i nemzetközi borversenyen.

Díjaink
Boraink

2008

Saját palackozó

Új telephelyünk újra túl kicsinek bizonyult. Ennek oka, hogy 2008 óta saját palackozónk van, ezáltal pedig az eddiginél szélesebb körben értékesíthetjük borainkat.

Pincészetünk

levél
2003

Borház és pince megnyitása

A Kossuth Lajos utcában a több mint 250 éves pince a 2000. évben került tulajdonunkba, ezt követően kezdtünk bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba. Ma egy igazánszép impozáns pincébe léphetnek be a látogatók. A Borházban borbemutatókat, rendezvényeket szervezünk. Itt találhatóborszaküzletünk is, ahol megvásárolható pincészetünk teljes termékkínálata.
Rendezvények

levél
2002

Borfeldolgozó fejlesztése

Az igényeket szem előtt tartva fejlesztéseket tartottunk szükségesnek. Ekkor megdupláztuk a tárolókapacitását, korszerűsítettük a technikát.

levél
1996

Feldolgzó építése

Megépítettük borfeldolgozónkat a Damjanich utca végén. Ahogy változott a piac egyre több palackos, hordós bort kértek, így szükséges volt ez a nagyobb beruházás.

Borfeldolgozó

levél
1993

Tovább bővülő szőlőterület

A rendszerváltás utáni kárpótlásnak köszönhetően újabb 10 hektárral gazdagodott földterületünk. Kerékhegyen és Bodzásban saját földünket vettük vissza, de Hidaspetrén, Leányvárban és Tolnán újakat is vásároltunk. A befektetés újra minket igazolt: sikeresen eladtuk az éves szőlőtermést. Az ebből származó profitot újabb fejlesztésekre fordítottunk.

Dűlők

levél
1984

Bővülő szőlőterület és új pince

Változott a szabályozás, személyenként lehetett 800 négyszögölt birtokolni. Ekkor újabb területeket vettünk, ahova már kékszőlőt ültettünk, mert növekedett a vörösbor iránti igény. Először a családi pincénkben dolgoztuk fel a szőlőket, ez azonban nem bizonyult elég nagynak, így újabb pincét építettünk.Szőlőink és boraink kiváló minőségének köszönhetően a befektetés már a harmadik évben megtérült.

1974

Az első nagyobb szőlőterület

Ebben az évben telepítettük első nagyobb szőlőterületünket Kisbödőben. Ez már nagyüzemi szőlőtelepítés volt. Akkoriban a fehérszőlőre volt nagyobb kereslet, így először traminit, rizlingszilvánit és olaszrizlinget telepítettünk. A szabályozás szerint ekkor egy család még csak 800 négyszögöl terülten gazdálkodhatott.

120 éves családi pince a Bocskai utcában

„Ez a pince jelenleg is családunk birtokában van. Apai nagyszülőké volt.Édesapám és nagybátyám oda szüreteltek közösen. Ez a családi pincék közt hatalmas, bőven elfértek.Sőt, amikor én kezdtem, akkor még én is odafértem.”

Mészáros Pál

Családtörténet

„Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Dédapám volt a legsikeresebb, ő már akkor 3-4-szer átjáratta a szőlőt, válogatásborokat készített. Sőt, volt olyan darálója, ami bogyózott is. Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt,ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya.”

Mészáros Pál