Mészáros Pál nyerte az Év bortermelője díjat!

2016. dec 2. | Díjak, Hírek

A 2016-os Év bortermelője díjat idén a Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Mészáros Pál nyerte!

 

Mint azt korábban megírtuk, a tavalyi jelölés után Mészáros Pál idén is az öt döntős közé került. A díjátadón az MBA tagjai a Budavári Fortuna Étteremben hirdették ki a győztest, aki Mészáros Pál lett!

 

A verseny immáron 26. alkalommal került megrendezésre. A “megmérettetés” első fordulójában borászok, borszakértők, szakírók, sommelierek, étteremvezetők és chefek küldték el szavazatukat az általuk legrátermettebbnek ítélt borász nevével. A szavazatokat összesítették, majd megszületett a döntést, vagyis a legtöbb voksot kapott 5 borász indult az “Év Bortermelője Magyarországon 2016” díjért.

2015-ben Mészáros Pál is bekerült a jelöltek közé, amelyet sikerült megduplázni, hiszen idén ismét szurkolhattunk neki!

 

Az idei jelöltek ábécé sorrendben:

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

 

A következő fordulóban a jelöltek egy-egy bemutatkozó anyaggal készültek, amelyet november 25-én, a “Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutattak be a zsűrinek és a vendégeknek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A végső döntésre december 2-án került sor, amikor is a Magyar Bor Akadémia tagjai a Budavári Fortuna Étteremben kihirdette a győztest.

 

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával.

A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.

 

Gratulálunk!

A Mészáros Pállal készült első interjú a Borsmenta oldalán olvasható:

http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/meszaros_pal_az_ev_bortermeloje

A kadarka.net összefoglalója:

http://kadarka.net/cikkek-kat/meszaros-pal-lett-az-ev-bortermeloje-2016

0
    0
    Kosár
    Üres kosárFőoldal